Wyszukiwarka
Produkty na zamówienie

Jeżeli w naszej ofercie nie znaleźliście Państwo poszukiwanego produktu to proszę napisać krótki e-mail na pewno postaramy sie pomóc i sprowadzić to dla Państwa.

Chemia w naszej kuchni nr 1093104-CTX

Cena:1639.00PLN
Do koszyka


Doświadczenia laboratoryjne: Pozwól swoim uczniom odkryć nowe oblicze kuchni - doświadczenia z zakresu chemii spożywczej i Novel Food.
Wiele technologii naukowych można zademonstrować na tradycyjnych materiałach kuchennych. Na przykład pozwól swoim uczniom wykonać chromatografię cienkowarstwową barwników spożywczych; wykorzystaj testy chemiczne w celu identyfikacji składników materiałów nieznanego pochodzenia; oznaczaj aktywność proteaz. Dzięki miareczkowaniu oznaczaj ilościowo zawartość witaminy C, a następnie porównuj ją z sokiem pomarańczowym lub sodą. Ponadto oznaczaj chemicznie różnice i podobieństwa pomiędzy rożnymi środkami myjącymi.
Rozmiar opakowania:
Na 15 doświadczeń w grupach dwu-/trzyosobowych.
Zawartość:
* 1 x 0,5 ml barwników spożywczych: czerwony, niebieski, zielony i żółty
* 1 x 25 g proszku do pieczenia
* 1 x 25 g sody
* 1 x 25 g skrobi
* 1 x 25 g „nieznanej próbki“
* 1 x 30 ml kwasu octowego 30%
* 1 x 30 ml roztworu jodu
* 1 x 5 g papainy
* 1 x 15 g żelatyny
* 1 kapsułka kwasu acetylosalicylowego
* 3 x 30 ml płynu Lugola
* 1 x 30 ml wskaźnika skrobiowego
* 1 x 100 ml środka do mycia rąk 5%
* 1 x 100 ml środka do prania
* 1 x 100 ml mydła w płynie 5%
* 1 x 30 ml roztworu chlorku wapnia 5%
* 50 uniwersalnych pasków wskaźnikowych
* 15 zakraplaczy
* 90 papierowych kubków
* 75 testowych probówek (PS)
* 15 płytek z dołeczkami
* 4 kapilary
* 15 płytek do chromatografii
* 1 opakowanie wykałaczek